Vores gennemgang af de 98 kommunesites viser, at kun 11 af dem efterlever tilgængelighedskravene der netop er trådt i kraft d. 23. september. På samme måde viser gennemgangen af 116 statslige hjemmesider at kun 26 af disse efterlever loven.
Det betyder at indholdet og teknikken endnu ikke er optimeret. Og det er synd. Især for de mange mennesker som i øjeblikket ikke har let adgang til informationerne på de offentlige websites. Tillad mig lige at dvæle ved dem et øjeblik. Mange har nemlig et billede af, at webtilgængelighed kun er et område, der betyder noget for de (relativt) få mennesker, som er totalt blinde. Men, sådan hænger det ikke sammen. Webtilgængelighed betyder faktisk noget for os alle sammen. Fx at de gængse principper for brugervenlighed bliver overholdt. At indholdet er nemt at finde i søgemaskiner. Og at tekst er til at læse uden at knibe øjnene sammen. For de anslåede 15-20 % af os, som falder i en af kategorierne ‘blind’, ‘svagtseende’ eller ‘handicappet’, er webtilgænglighed vores garanti for, at indholdet på en offentlig hjemmesider er gjort tilgængeligt for os.
Læs vores tilgængelighedsanalyser af de 98 kommunesites her og en gennemgang af 116 statslige hjemmesider her.
Hvis du har brug for selv at blive klædt på til at efterleve tilgængelighedskravene har vi netop udgivet et whitepaper, som hjælper dig i mål. Du kan hente whitepaperet her.
Rasmus Ørgaard Rudolf
Managing Partner, Berú